Child

”Vi håber, de lytter”

Skrevet af Joanna Hagstrøm d. 19/07/2013

_DSC5644

Victor og Millium Mtewa fra Malawi er smittet med hiv. For nogle er sygdommen tabubelagt, men parret har valgt at være åbne om deres sygdom for at forebygge risikoen for, at andre får det.

Parret bor i nærheden af byen Kanyama i Malawi og har fire børn på henholdsvis 10, 12 og 14 år samt en lille på 18 måneder. Begge forældre arbejder som lokale farmere, og de sælger nogle forskellige afgrøder på det lokale marked. Victor, Millium og et af deres børn har hiv og får livsforlængende medicin på sundhedscentret i Kanyama, som Bilka og Folkekirkens Nødhjælp har været med til at bygge og renovere gennem indsamlingen “Giv en livline til Malawi”.

Åbenhed kan forebygge smitte

Familien gør meget ud af at være åbne om deres sygdom. De fortæller andre om, hvordan det er at leve med hiv, og hvordan de kan undgå at blive smittet samtidig med, at de opfordrer alle til at få lavet en test. Det er vigtigt for dem at skabe åbenhed om hiv i lokalsamfundet, så det ikke længere skal være forbundet med skam og mangel på viden.

”Vi besluttede os for at fortælle folk om vores sygdom, fordi vi håber, at det vil forebygge risikoen for, at flere får det. Vi fortæller både om beskyttelse, tests og muligheden for behandling og håber inderligt, at andre lytter til, hvad vi siger,” siger Millium Mtewa.

Følte sig diskriminerede

Millium og Victor fandt ud af, at de var hiv-positive i 2006. I starten oplevede de meget diskrimination, men på det seneste er udviklingen begyndt at gå i en positiv retning, og folk er ved at blive mere oplyste om hiv/aids, så Victor og Millium oplever ikke længere samme grad af diskrimination.

Parret fortæller de ventende patienter på sundhedscentret om forebyggelse og behandling af hiv/aids

Parret fortæller de ventende patienter på sundhedscentret om forebyggelse og behandling af hiv/aids.

Både Victor og Millium tænker meget på andre, og de har et stort engagement i at mindske spredningen af hiv med de få midler og muligheder, de har. F.eks. snakker de med de ventende patienter på sundhedscentret om hiv, og hvis der er et fællesmøde i deres landsby, vil de også nævne for alle, at der er mulighed for at blive testet og få behandling.

Victor og Millium er taknemmelige for det nye sundhedscenter, der giver dem bedre vilkår for at leve med deres sygdom.

”Vi er mange, som sætter pris på det, og mange liv vil blive reddet på grund af de nye faciliteter. Vi håber, at andre landområder så vidt muligt også kan få støtte til bedre sundhedshjælp,” siger Victor.

Tekst af Joanna Hagstrøm, Folkekirkens Nødhjælp.

Fotos af Carl Gustav Lorentzen, Folkekirkens Nødhjælp.

Ingen kommentarer

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment