Child

Tusinder af kunder og ansatte i Bilka er med til at redde fødende kvinders og nyfødte børns liv

Skrevet af Eva Højrup, journalist Folkekirkens Nødhjælp d. 26/10/2012

Ansatte og kunder i Bilka kan nu fejre åbningen af tre sundhedscentre i Malawi, hvor mange kvinder ellers må føde under forfærdelige forhold, og hvor dødeligheden blandt spædbørn er alarmerende høj.

Bilka og Folkekirkens Nødhjælp har igennem halvandet år samarbejdet om at opbygge i alt fire sundhedscentre i Malawi. De tre første sundhedscentre, som blandt andet skal hjælpe gravide og forebygge hiv og aids, indvies i denne måned i landsbyerne Kanyama, Chiringa og Thembe i Malawi, der ligger i det sydøstlige Afrika.

Sundhedscentrene består nu af nybyggede, moderne fødeafdelinger og personaleboliger, og eksisterende bygninger er blevet renoveret.  Lokalbefolkningen har selv stået for opbygningen af sundhedscentrene, og begejstringen er stor, for sundhedstilbuddene er få og vilkårene ringe, hvis man bor på landet i Malawi. Ofte må kvinderne føde på nedslidte centre uden vand og elektricitet. Nu skal sundhedscentrenes personale også rådgive om prævention, hiv-smitte, graviditet, fødsler og spædbarnspleje.

Gravide kvinder venter i skyggen ude foran sundhedscentret i Kanyama. De nye sundhedscentre sikrer bedre forhold for gravide og fødende.

”Jeg har en datter, der var ved at dø på grund af komplikationer under sin graviditet. Så jeg føler, mit arbejde ikke bare er til glæde for lokalsamfundet, men også for min familie, fordi jeg stadig har børn i den fødedygtige alder. De skal ikke opleve det, deres søster måtte igennem,” siger Mary Manda, der har arbejdet som medhjælper på at ombygge og renovere sundhedscentret i Kanyama.

Mary Manda har fået arbejde på byggepladsen i Kanyama. Hun glædes over de nye bygninger, både på hendes families og lokalsamfundets vegne.

Det er indsamlingen ’Giv en livline til Malawi’, som har gjort det muligt at renovere og nybygge sundhedscentrene i Malawi. Indsamlingen er nu oppe på over 12 millioner kroner takket være blandt andet Bilkas kunder, der bidrager ved at aflevere flasker til genbrug og købe forskellige støtteprodukter. Pengene til sundhedscentrene bliver derudover indsamlet af de enkelte Bilka-medarbejdere, lige som Købmand Herman Sallings Fond og flere leverandører har støttet projektet.

Bilkas kunder har mulighed for at støtte indsamlingen ved at donere deres flaskepant.

”Via hjemmesiden malawi.bilka.dk og vores personaleblade har vi haft mulighed for at følge med i byggeriet af sundhedscentrene i Malawi. Vi har haft medarbejdere nede og besøge landet i forbindelse med en indsamlingskonkurrence, og det har alt sammen medvirket til, at vi har fået projektet tæt ind til os. Vores medarbejdere har bakket helt utroligt op og samlet anseelige summer ind i deres fritid. Det engagement er jeg meget stolt af,” siger Henrik Libak, kædedirektør i Bilka, der også selv har været rundt med raslebøssen.

Bilkas medarbejdere har gjort en ekstraordinær indsats for at samle ind til Malawi. Jakob Fromberg, elev i elektronikafdelingen i Bilka Næstved, har sammen med 12 andre elever arrangeret en stand up comedy koncert, hvor overskuddet gik til indsamlingen.

Indvielsen af de tre sundhedscentre fejres i Bilka i hele uge 44. Medarbejdere fra Folkekirkens Nødhjælp besøger varehusene og fortæller om projektet, og der vil være smagsprøver til kunderne på det Malawi-brød, der sælges til fordel for sundhedscentrene.

Ingen kommentarer

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment