Child

Tidligt betyder farligt

Skrevet af Emily Stavis d. 19/11/2015

luti and baby

Luti Msukwa fødte sin lille dreng otte uger for tidligt. Ved fødslen vejede han kun 1500 gram. Den 18-årige mor bor otte km fra Msumbe sundhedscenter, som hun hver uge besøger til fods for at få tilset sin baby og få den nødvendige pleje, vaccinationer og ernæring.

Heldigvis går det godt med Lutis baby, og Luti selv ser også sund og rask ud, på trods af at hun var igennem en dramatisk fødsel. Fordi hun fødte otte uger før terminen, måtte hun transporteres til Karonga, 35 km fra hendes landsby, hvor der ligger et hospital med en afdeling for kvinder, der føder for tidligt.

Heldigvis står fødeklinikken i Msumbe snart færdig. Det betyder, at kvinder i Lutis område får meget lettere adgang til professionel hjælp ved graviditet og fødsel.

Malawi har ved lov bestemt, at alle fødsler i landet skal foregå på en fødeklinik eller et hospital – og altså ikke med hjælp fra de traditionelle jordemødre.

Det er i princippet positivt, men den store udfordring er den store mangel på fødeklinikker som den, der heldigvis snart står færdig i Msumbe.

Men det er ikke kun den ringe adgang til fødeklinikker, der er årsag til, at Malawi har en af verdens højeste statistikker for mødredødelighed. Pga. den massive fattigdom i store dele af landet vælger mange familier at gifte deres døtre bort i en meget tidlig alder, både for at have en mund mindre at mætte, men også fordi der følger en medgift med fra mandens familie.

De mange tidlige ægteskaber betyder, at der er utroligt mange unge mødre i Malawi. Så selv om regeringen har vedtaget en lov, der forbyder ægteskab for kvinder under 18 år, er det først hvis man samtidig gør noget ved fattigdommen, at man for alvor får ændret denne praksis.

 

Tekst: Jonas Vejsager Nøddekjær og Emily Stavis

Billede: Jonas Vejsager Nøddekjær

Ingen kommentarer

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment