Child

Nye bygninger forvandler Thembe til et moderne sundhedscenter

Skrevet af Eva Højrup, journalist Folkekirkens Nødhjælp d. 09/05/2012

Fødeafdelingen i Thembe begynder at tage form

Håndværkerne er i fuld gang med at mure væggene på den nye fødeafdeling i Thembe.

Murstene til de nye bygninger støbes på stedet.

 

Det er en kold, tåget morgen i Thembe. Man kan knap se to meter frem på grund af den dårlige sigtbarhed. Mens solen stiger, skærer dens stråler gennem den tætte tåge og udstiller den store, nye fødeafdeling, en tilbygning til den oprindelige lægeklinik, der gennem de senere år har fået lov at forfalde.

De, der går forbi den nye tilbygning, kan ikke lade være med at standse og beundre den.

”Der kommer mange mennesker hver dag for at beundre de nye bygninger,” siger Felix Chidedza på 41 år. Han er ansat som murer på byggeriet.

”Det her er noget, som ingen i Thembe havde drømt om. Den nuværende lægeklinik er opført tilbage i 1966 og blev ikke vedligeholdt,” fortæller han.

Felix Chidedza er murer på byggeprojektet.

 

Bedre forhold for kvinder og børn

Tanken om at få en ny moderne fødeafdeling var indtil for nylig fjern for indbyggerne i området, men med støtte fra Bilka kan befolkningen i Thembe nu smile i visheden om, at deres kvinders og børns sundhed vil blive forbedret.

”Alle, der kommer for at beundre de nye bygninger, har en historie om en ven eller nabo, der mistede livet på grund af fødselskomplikationer. Her er ingen transportmuligheder, og vejene er, som du kan se, meget ringe,” siger Felix og peger på den dybt hullede grusvej, der forbinder Thembe med hovedvejen.

’Man kan faktisk se lettelsen i deres ansigter, når de ser, hvor langt projektet nu er kommet,’ tilføjer han.

 

Jeg ville være vred

Felix, der har arbejdet som murer i ti år, siger, at han har det godt, når han deltager i et projekt med betydning for mange mennesker, som eksempelvis bygningen af fødeafdelingen her.

”Jeg er selv far og ville være blevet vred, hvis jeg havde mistet et af mine fire børn på grund af elendige fødeforhold,” siger han.

Felix, der lejer et hus hos noget familie i nabolandsbyen, siger, at han efter færdiggørelsen af Thembe-projektet skal flytte til en ny arbejdsplads.

”Jeg har dog altid familien med. Men jeg har dog efterladt mine to skolesøgende børn hos min mor. Jeg vil ikke forstyrre deres skolegang, fordi vi altid flytter fra det ene sted til det andet,” siger han.

 

Facade på fødeafdelingen, der forventes klar til juli.

 

Personaleboligerne er klar til juli

Bamusi Denis, på 58 år, arbejder på den ene af de to personaleboliger, der bliver bygget som en del af projektet. Med sine 32 års erfaring som murer er han en gammel rotte i byggeindustrien. Han arbejder normalt i handelsbyen Blantyre omkring 40 km fra Mulanje, hans fødested.

”Jeg har fået en korttidskontrakt,” fortæller Bamus Denis.

”Hvis de er tilfredse med mit arbejde, bliver jeg måske ansat på en anden byggeplads. Men hvis de ikke er, må jeg tage tilbage til Blantyre og finde et andet job,” siger han tilføjer:

”Det hus, jeg er i gang med nu, er næsten færdigt. Lige nu sætter vi tagbjælker op. Til juli vil huset været klar til indflytning.”

Bamusi Denis arbejder som murer ved én af de to personaleboliger, der opføres som en del af projektet. Boligerne skal tiltrække velkvalificeret personale til centret, der ligger ude på landet.

 

Artiklen er skrevet af Joseph Scott, kommunikationsmedarbejder, Folkekirkens Nødhjælp, Malawi

 

 

 

Ingen kommentarer

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment