Child

Ny klinik gør det sikrere at føde

Skrevet af Eva Højrup, journalist Folkekirkens Nødhjælp d. 18/04/2012

I Malawi dør 16 kvinder hver dag på grund af fødselskomplikationer, som blandt andet opstår, fordi højgravide kvinder føder alene hjemme i hytten eller fordi de skal gå mange kilometer for at få fødselshjælp. Det gør man nu noget ved i den lille landsby Chiringa. Fire volontører for Folkekirkens Nødhjælp opholdt sig tre uger af deres ophold i landsbyområdet Chiringa. Her observerede de hverdagen på én af de sundhedsklinikker, der nu bliver renoveret og genopbygget for penge indsamlet i Bilka i Danmark.

Allerede på lang afstand kan vi høre de glade stemmer, der blander sig med larmen fra maskinerne. Da vi krydser de store sanddynger, mødes vi af synet af cirka 500 mænd og kvinder, der vrimler rundt mellem hinanden. De gør alle deres bedste for at bidrage til genopbygningen af sundhedscenteret i Chiringa, der ligger i den sydøstlige del af Malawi.

Byggeprojektet skal modernisere de eksisterende bygninger på sundhedscenteret, der skal opføres en helt ny fødeklinik – og der bliver bygget to nye medarbejderboliger.

Volontør Gitte Winther Jørgensen var med til konsultationer på Chiringa sundhedscenter. Her tester Gitte et barn for malaria.

Føder på gulvet

Fødeafdelingen vil gavne de kvinder, der indtil nu har været tvunget til at føde uden professionel hjælp eller som har måttet gå omkring seks kilometer til den nærmeste offentlige fødeklinik. På den offentlige fødeklinik er der kun to sengepladser, hvilket betyder, at mange kvinder føder på gulvet med stor risiko for infektion hos både mor og barn. Desuden er der mangel på personale og dermed omsorg og opmærksomhed til de fødende kvinder.

Derfor er der stor opbakning til genopbygningen af den nye CHAM-fødeklinik her i Chiringa. CHAM (Christian Health Association of Malawi) er en privat kristen organisation, der tager hånd om befolkningens sundhed i landområderne, hvor regeringens midler ikke er tilstrækkelige. Det er samtidig en af Folkekirkens Nødhjælps samarbejdspartnere i Malawi.

Volontør Gitte Winther Jørgensen ankom til Chiringa netop som fundamentet til to nye medarbejderboliger og den nye fødestue blev støbt. I alt fire volontører besøgte byggeprojektet.

Fundamentet til en bedre fremtid

Vi har i de sidste tre måneder været udsendt som volontører for Folkekirkens Nødhjælp. Efter en uge med intro-forløb i Malawi, boede vi de første syv uger hos familier i landsbyer i de mest fattige dele af landet. De sidste tre uger af vores ophold boede vi i landsbyområdet Chiringa hos fire katolske nonner. Her var vi blandt andet for at observere livet på en malawiansk sundhedsklinik, drevet af organisationen CHAM.

Ved byggepladsen fanges vores øjne af de mange kvinder, der med store spande på hovederne og børn på ryggen bærer vand, sand og cement rundt på byggepladsen til deres arbejdende mænd. På bare tæer og i slidt, men farverigt tøj, arbejder de i den stegende sol. Men det er ikke lønnen alene, der får disse kvinder og mænd i arbejde. Det er visheden om, at de bygger på fundamentet til en bedre fremtid.

Svært at skaffe sundhedspersonale

En af CHAM’s store udfordringer er at tiltrække uddannet arbejdskraft som læger, jordemødre og sygeplejersker til landområderne, hvor levevilkårene er væsentligt dårligere end i byen. På landet har de færreste adgang til elektricitet og rindende vand. De nedslidte skoler er ofte overfyldte, og infrastrukturen er elendig. Tilsammen betyder det, at Malawis uddannede befolkning fravælger at bosætte sig på landet.

I et forsøg på at imødegå problemet bliver der bygget to store personaleboliger ved siden af fødeklinikken. Boligernes rindende vand og elektricitet kan forhåbentligt medvirke til at tiltrække uddannet sundhedspersonel til Chiringa.

De forhåbningsfulde kvinder og mænd vil i de kommende måneder arbejde endnu hårdere for at færdiggøre sundhedscenteret. Men den slags projekter koster penge, og selv om vi nu er tilbage i kolde Danmark med rygsækken fuld af fantastiske oplevelser, deltog vi i marts i år i Folkekirkens Nødhjælps årlige sogneindsamling for at samle ind til netop den slags projekter. På den måde kan flere kommende fødsler bliver lykkelige og livsbekræftende frem for at være en farlig begivenhed.

Artiklen er skrevet af Mia Forsberg, Freja Sofie Madsen, Gitte Winther Jørgensen og Anders Bue Bitsch, volontører for Folkekirkens Nødhjælp i Malawi

 

Anders Bue Bitsch, volontør for Folkekirkens Nødhjælp i Malawi, fortæller her om sine oplevelser, da han besøgte Chiringa Sundhedscenter i Malawi. Han ankom til stedet, netop som byggeprojektet gik i gang. Chiringa sundhedscenter skal moderniseres for penge indsamlet i Bilka i Danmark. De eksisterende bygninger på sundhedscenteret bliver moderniseret, og der skal opføres en helt ny fødeklinik og to nye medarbejderboliger.

Anders Bue Bitsch

 

Ingen kommentarer

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment