Child

Nu kan vi redde liv

Skrevet af Eva Højrup, journalist Folkekirkens Nødhjælp d. 14/09/2012

Der er glæde i Kanyama i det centrale Malawi, hvor landsbyens sundhedscenter har fået en tiltrængt renovering for penge samlet ind i varehuskæden Bilka i Danmark. De nye moderne bygninger giver håb om fremskridt i det lille samfund.

Der knokles for at få de sidste ting klar inden den planlagte åbning af Kanyama sundhedscenter.

Det udendørs byggeri ved Kanyama sundhedscenter er færdigt. De høje lyde fra byggemaskinerne er forstummet, og der er ikke megen aktivitet udendørs, men indenfor har håndværkerne travlt: Tømrere og malere arbejder ihærdigt for at blive færdige før projektets deadline.

”Vi arbejder i døgndrift for at blive færdige, og indtil videre ser det godt ud. De nye bygninger, nemlig fødeafdelingen og personaleboligerne, er næsten færdige, og der mangler bare de sidste småting, så er byggeriet så godt som fuldendt,” siger Kingsley Nyirenda, byggeformand på Kanyamabyggeriet.

Arbejde, der giver god mening

Arbejdet i en god sags tjeneste har fået Kingsley Nyirenda og hans kolleger til at arbejde endnu hårdere.

”Folk er så begejstrede for byggeriet af fødeafdelingen og personaleboligerne, og det giver os  god grund til at knokle for at blive færdige til tiden,” siger han.

Kingsley Nyirenda har tilbragt næsten et år i Kanyama, og det har givet ham mulighed for at opleve, hvor forfærdelige fødselsforholdene er i området.

”Der er virkelig brug for en ny og bedre fødeafdeling her i Kanyama. Den nuværende bygning er så lille og som regel så overfyldt, at man godt forstår de lokale kvinders glæde over det nye projekt,” forklarer Nyirenda.

Til glæde for familien

Her på den mandsdominerede arbejdsplads  stikker Mary Manda ud, mens hun går og sprøjter vand på en af væggene i de nye personaleboliger, og pudser den færdig. Mary, der er medhjælper på byggepladsen, er meget tilfreds med, at byggeriets skrider frem.

’Jeg har en datter, der næsten mistede livet på grund af komplikationer under sin graviditet. Så jeg føler, mit arbejde ikke bare er til glæde for lokalsamfundet, men også for min familie, fordi jeg stadig har børn i den fødedygtige alder. De skal ikke opleve det, deres søster måtte igennem,’ siger Mary.

Mary Manda har fået arbejde på byggepladsen. Hun glædes over de nye bygninger, både på hendes families og lokalsamfundets vegne.

En velkommen indtægt

I år har regntiden været ustabil, og høsten er derfor ikke blevet så god, som lokalbefolkningen i området havde håbet. I de fleste områder i og omkring Phalombe har indbyggerne derfor nu for lidt mad. Men Mary siger, at hun ikke behøver at frygte sulten endnu.

”Byggeriet har betydet, at jeg har et job, og jeg har kunnet købe majs som supplement til min sparsomme høst. Hvis jeg ikke havde de penge, jeg har tjent her, ville min familie allerede sulte,” siger Mary, mens hun flytter sig for at lade malerne og tømrerne komme til.

Farver på væggene

Og mens Kanyamas landskab langsomt forvandles til en malerisk labyrint af tage og vægge i muntre farver, kan Harry Jere sige, at han har været med til at male de rigtige vægge med de rigtige farver.

’Jeg kom først for et par uger siden, da arbejdet var ved at være færdigt. Jeg har arbejdet for dette byggefirma i fem år, og de stoler på, at jeg kan lave et godt stykke arbejde her i Kanyama,’ siger Jere, der er maler.

Harry Jere færdiggør malerarbejdet på på byggepladsen.

Han tilføjer: ’Mine kolleger har lavet et godt byggearbejde, og jeg vil gerne færdiggøre det med professionelt malerarbejde. I vil ikke kunne genkende dette sted, når jeg er færdig med at male,’ siger han stolt.

Personalet er klart

Når bygningsarbejderne har gjort deres del, er det op til sundhedspersonalet i Kanyama at bevise, at de er dygtige nok til at køre den moderne fødeafdeling, de har fået. Og Clement Chiphazi, sygeplejerske og jordemoder i Kanyama, erklærer modigt, at de er mere end klar til at møde de nye udfordringer.

”Jeg er ikke alene klar, jeg er utålmodig efter at komme i gang,” siger Chiphazi.

”Jeg er uddannet jordemoder, men hidtil har jeg ikke brugt min uddannelse særlig meget, fordi vi ikke havde det rigtige udstyr i vores fødeafdeling.”

Jordemoder Clement Chiphazi er ivrig efter at starte den nye fødeafdeling op, så flere kvinder kan føde i trygge omgivelser.

Nu kan vi klare vanskelige fødsler

Trods uddannelse og erfaring har Chiphazi i flere tilfælde set hjælpeløst til, hvor han kunne have hjulpet, men ikke havde muligheden.

”Somme tider har vi haft komplicerede tilfælde, der burde  være henvist til et veludstyret hospital, men transport-systemet er så dårligt og vejene ringe. I nogle tilfælde får vi først en ambulance, når det er for sent enten for moderen eller barnet,” fortæller han.

Han konkluderer:

”Vi er meget glade for dette udviklingsprojekt. Fødeafdelingen vil forbedre tingene betydeligt, når vi slås med de komplicerede fødsler. Nu, hvor vi har en fuldt udstyret fødeafdeling, kan vi redde mange liv for både mødre og børn i dette område.”

Artiklen er skrevet af Joseph Scott, kommunikationsmedarbejder, Folkekirkens Nødhjælp, Malawi.

 

 

Ingen kommentarer

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment