Child

Healer mistede selv tre børn

Skrevet af Joanna Hagstrøm d. 01/09/2014

36 Malawi Msumbe HC  - Tobias traditional healer_blog
I det nordlige Malawi, hvor sundhedscentret Msumbe nu skal udvides, bor mange i små landsbyer og der findes stadigvæk mange ”traditionelle healere”. Healerne hjælper ved både sygdom og fødsler – de er ikke lægeligt uddannet, men ofte oplært i de traditionelle metoder af en anden healer. 35-årige Tobia Msukwa har sin lærdom fra sin onkel, men nu samarbejder han også med sit lokale sundhedscenter.
”Jeg har fået uddannelse fra sundhedscentret i, hvordan jeg bedst rådgiver de syge mennesker, som opsøger mig – og om hvilke planter i naturen, der kan spises, og hvilke der kan bruges som medicin. Vi er kun tre traditionelle healere fra dette område, som samarbejder med sundhedscentret, men jeg snakker også med de andre fra området, så de kender de metoder, jeg har lært, og hjælper til med at henvise patienter til sundhedscentret eller hospitaler,” siger Tobias, som er opsat på at fortsætte samarbejdet.
Selv har han fået fire børn, men kun én, hans datter på syv år, lever nu. Alle fire børn blev født hjemme i hytten i landsbyen, og de tre døde alle af komplikationer i forbindelse med eller lige efter fødslen.
”Vi har virkelig brug for et bedre sundhedscenter og fødeklinik. Der er alt for mange mødre og børn, som dør. Jeg har jo selv oplevet det. Det er frygteligt at miste et barn,” siger han.

Tekst: Lise Benzon og Carl Gustav Lorentzen, Folkekirkens Nødhjælp.

Foto: Carl Gustav Lorentzen, Folkekirkens Nødhjælp.

Ingen kommentarer

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment