Child

Fortællinger fra CSR-chef i Dansk Supermarkeds rejse til Malawi – dag 4

Skrevet af Joanna Hagstrøm d. 15/02/2013

Den 30. januar – dag 4: Besøge Mulanje Mission Hospital

De fleste danskere har en rimelig forståelse af hvad der er sundt og hvad en balanceret diæt indebærer. Det har store dele af Malawis befolkning ikke. Her handler det om at blive mæt og det betyder mindre, hvad maden består af.

Nsima, som tilberedes af majs mel, spises til alle måltider og de allerfattigste får næsten ikke andet. Forestil dig hvis du dag ud og dag ind spiste kartofler og ikke andet. Det bliver man fejlernæret af.
Den manglende viden om ernæring er ikke den eneste udfordring. Dyrkning af grøntsager kræver også viden, planlægning og investering. Ingen af delene er til stede blandt befolkningen i Malawi.

Dagens program tager os til et missionshospital, som har etableret et ernæringsprojekt for familier, der er blevet henvist til hospitalet pga. af underernærede børn.

Hospitalet har en speciel enhed for under- og fejlernærede børn, hvor man blandt andet holder øje med børnenes vægt, som på billedet.

Familierne får undervisning i at dyrke en køkkenhave med lokale grøntsager. De får en startpakke, som består af en vandkande, en hakke og forskellige slags frø. Og så bliver der fulgt op af køkkenhave-konsulenter, der besøger familierne, giver gode råd om gødning eller skadedyrsbekæmpelse og sikrer, at familierne får et udbytte, der gør dem interesseret i at fortsætte. Det er nemlig vigtigt, at projektet hurtigt bliver selvbærende, så nye familier kan få støtte.
Missionshospitalets projekt har været en stor succes og det er netop den type projekt, som Bilka har besluttet at give støtte til parallelt med sundhedscentrene.

Det har været en fantastisk tur, hvor vi har fået et indblik i de store udfordringer, der er en del af dagligdagen i Malawi. Men vi har også fået indsigt  i nogle forholdsvis enkle løsninger, som kan bidrage til en mere positiv udvikling mod en dagligdag, der er mindre afhængig af konstant hjælp udefra.

Første skridt på vejen er at mødre og børn skal overleve. Dernæst at børnene får en ernæring, der gør det muligt for dem at nå deres fulde potentiale. Bilkas kunder og medarbejdere kan være stolte af at have bidraget til den rejse. Heldigvis er aftalen mellem Bilka og Folkekirkens Nødhjælp blevet forlænget, således at vi alle fortsat kan give en livline til Malawi.

Helene Regnell

CSR-chef, Dansk Supermarked.

Ingen kommentarer

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment