Child

Fortællinger fra CSR-chef i Dansk Supermarkeds rejse til Malawi – dag 3

Skrevet af Joanna Hagstrøm d. 15/02/2013

29 januar 2013 – dag 3: Indvielsen af sundhedscentrene i Chiringa og Thembe

I dag er det godt at vi er kørende i en bil med firhjulstræk. Vi kører ad hullede jordveje, der af og til indsnævres til to hjulspor. På begge sider af vejen vokser der majs, nogen gange blandet med bønner. Et af Afrikas højeste bjerge kan ses i baggrunden. Indimellem kommer vi forbi små grupper af stråtækte lerklinede hytter. Geder og høns går frit omkring. Folk går og går. Nogen cykler også gerne med store oppakninger af strå eller trækul. Der er næsten ingen motorcykler og bilerne findes kun i de større byer. På jordvejene møder vi kun gående og en enkelt ged i ny og næ.


Nu nærmer vi os en af de landsbyer, Chiringa, hvor der er bygget nyt sundhedscenter. Her er ryddeligt og pænt. Der er plantet blomster til pynt i dagens anledning og landsbyen er begyndt at samle sig for at fejre den store dag. Der er flest kvinder og børn. Det er tydeligvis deres dag i dag.

 

De nye bygninger er meget flotte. Hver enkelt sten er håndlavet efter traditionelle metoder, som sparer både miljø og penge. Byggeteknisk er vi langt over normalniveau i Malawi, men det er stadig langt fra den standard vi kender herhjemme.

Personalet på sundhedscentret viser os rundt og fortæller om hvert enkelt rum og processen fra at en gravid kvinde kommer ind til barnet er født og kvinden efter en eller to dage kan sendes hjem. I baggrunden følger den nonne, som er daglig leder med i forklaringerne. Hun kaldes “sister” og er tydeligvis stolt af sine medarbejdere.

 

 

Alle glæder sig meget til at tage det nye center i brug. Efter rundvisningen begynder det officielle program. Kvinderne synger sange om hvad det betyder for dem at have fået et sundhedscenter, hvor de kan føde under ordnede forhold. En gruppe landsbyboere spiller et teaterstykke om en mand, der vil sende sin kone til heksedoktoren, fordi han ikke har hørt om det nye center.
Næsten 1000 mennesker er mødt frem for at bevidne indvielsen. Det er både overvældende og meget rørende. Til sidst synger endnu et kor om gaven fra Bilka – det er svært at sige Bilka – og så var ikke et øje tørt.


På turen hjem har jeg billedet af en ældre kvinde på nethinden. Hun tog mig i hånden og sagde: “Jeg havde ikke troet at det ville overgå mig, at opleve så fint et sundhedscenter her.”

Helene Regnell

CSR-chef, Dansk Supermarked.

 

Ingen kommentarer

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment