Child

Fortællinger fra CSR-chef i Dansk Supermarkeds rejse til Malawi – dag 2

Skrevet af Joanna Hagstrøm d. 15/02/2013

28 januar 2013 – dag 2:

Vi har kørt mange timer gennem et smukt grønt landskab. Overalt, hvor vi kommer frem, er der majsmarker. Selv på små frimærker foran og mellem de små hytter med stråtag. Langs hovedvejen er der boder, hvor der faldbydes tomater, kål, løg, mango og myrer. De sidste steges og de smager lidt tørt og som om de er blevet røget. Det er ikke den danske skovmyre variant, men derimod nogen ordentlige krabater, der selv uden ben måler 1,5 cm i længden. Myrerne indeholder meget protein og spises nærmest som slik.
Cecilie Winther, som er regional repræsentant i Malawi for Folkekirkens Nødhjælp fortæller, at vi er midt i regntiden. Mod slutningen af april stopper regnen og majsen høstes. Så regner det ikke før oktober og i mellemtiden tørrer alt ud og landskabets farver skifter til gult og brunt. Desværre har man de seneste år ikke fået regn helt så regelmæssigt og i de mængder, man er vant til. Derfor har høstudbyttet været vigende.

Men selvom man havde høstet som normalt så er det stadig et problem at befolkningen får meget ensidig kost baseret på majs. Nsima er en majsbudding, som befolkningen spiser dagligt til alle måltider. Den fylder godt i maven, men den har næsten ingen næringsværdi. Kun de mere velstående familier har råd til at købe grøntsager eller kød. Det er muligt at dyrke grøntsager i små køkkenhaver, men det er meget svært at ændre på befolkningens vaner.

De nye ernæringsprojekter, som Bilka fremadrettet også vil finansiere, har netop som formål at øge forståelsen for betydningen af ernæring og give helt konkret hjælp i form af en køkkenhave-start-kit, som indeholder frø og basale redskaber.
I morgen går turen til Chiringa og Thembe, hvor vi skal indvie to af de Bilka-finansierede sundhedscentre.

Helene Regnell

CSR-chef, Dansk Supermarked.

Ingen kommentarer

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment