Child

Dagbog fra Bilka-ambassadørernes rejse til Malawi

Skrevet af Julie d. 11/05/2013

Joanna Hagstrøm skriver dagbog fra første hold Bilka-ambassadørers rejse til Malawi, hvor de skal besøge sundhedscentrene.

8. maj:

I Lunjika, der ligger i det nordlige Malawi, bliver der arbejdet hårdt for at få det nye sundhedscenter bygget færdigt. Det gamle sundhedscenter er nedslidt, og derfor er renoveringen hårdt tiltrængt.

Der arbejdes hårdt på at nå at få sundhedscentret færdigt til juni.

Da Bilka-ambassadørerne ankommer til sundhedscentret, bliver de mødt af arbejdende mænd, som står og laver mursten i den bagende sol.

Til genopbygningen af sundhedscentret bruges miljøvenlige mursten, som er tørret i solen i stedet for at blive brændt som normalt.

Den lokale pastor, Keldon Chima, er med i ledelsen af sundhedscentret, og han fortæller de interesserede Bilka-medarbejdere om byggeriet, der startede i december og allerede ventes færdigt i juni.

Bi-lii-ka

Charlotte Holm, der er HR-partner i Bilka, fortæller herefter de lokale om den danske varehuskæde.

Hun har taget Bilkas tilbudsaviser med for at vise dem de såkaldte Malawi-sider, der handler om projektet.

Pastoren øver sig på at sige ”Bilka” og får hjælp fra ambassadørerne. Han vil gerne lære at udtale det korrekt, mange malawianere udtaler det nemlig ”Bi-lii-ka”.

Bilka-ambassadørerne er imponerede over byggeriet, der skrider hastigt fremad.

”Det går rigtig godt med arbejdet. Fødeafdelingen er næsten færdig, gulvene mangler at blive ordnet, og der skal males og sættes døre op,” siger byggearbejder Samson Ulaya og tilføjer:

”Det nye sundhedscenter kommer til at gøre en stor forskel for de gravide kvinder og mindre børn, som kommer her til Lunjika. Hele lokalsamfundet er meget glad for forbedringen. Vi er meget taknemmelige.”

Langt til sundhedshjælp

Bilka-ambassadørerne snakker med nogle af de lokale kvinder på det midlertidige fødeafsnit, som bruges indtil det nye er færdigt. De møder bl.a. 20-årige Merce Msachi, som kan føde når som helst.

De unge mødre venter på at komme ind til konsultation med deres børn.

”Jeg har heldigvis ikke haft nogen komplikationer og føler mig tryg nok ved at skulle føde her. Gennem graviditeten har jeg været til vejledning og tjek her på sundhedscentret tre gange,” siger Merce, der glædes over projektet og over, hvor meget det vil hjælpe lokalsamfundet.

Lunjika ligger meget utilgængeligt og langt ude på landet i det nordlige Malawi.

Der er få i området, som har en bil, og ofte har de ikke benzin nok til at køre de næsten 50 km til nærmeste hospital.

”Det er et problem med de store afstande til sundhedshjælp. Mange fra vores område har svært ved at komme over til sundhedscentret og ved komplikationer er det nærmest umuligt at få fragtet nogen på hospitalet på grund af lange distancer og dårlige veje,” siger sygeplejerske og jordemoder Ruth Mulungu.

Hun håber, at de med nye faciliteter og ekstra personale har mulighed for at tage ud i yderområderne og yde sundhedshjælp der.

Solceller og vandpumpe

Lige nu er de tre ansatte på sundhedscentret, men med renoveringen og nybyggeriet har de fået mulighed for at ansætte to mere.

”Det er en stor lettelse. Indtil nu har jeg ofte følt mig magtesløs, når jeg ikke har kunnet være der for flere patienter på én gang. I perioder arbejdede jeg døgnet rundt, men det var frustrerende, at mange mennesker ikke fik den rigtige behandling på grund af manglende ressourcer og faciliteter,” siger Ruth.

Det var en stærk oplevelse at se de elendige forhold på det gamle sundhedscenter.

På det tidligere sundhedscenter var der hverken elektricitet eller vand, så Ruth glæder sig til det nye sundhedscenter snart er færdigt. 

Elektriciteten på det nye fødeafsnit kommer fra solcelle-paneller og vandet kommer fra en vandpumpe, som leder vand op i en stor tank udenfor.

Ambassadørene er imponerede over det flotte byggeri, selvom det var en hård rundtur i de gamle bygninger.

”Vi var inde på en sygestue i en af de gamle bygninger. Det var meget nedslidt, og jeg mødte en dame, som fortalte, at forholdene var elendige. Folk sad på gulvet, og der var beskidt og mørkt”, fortæller Jane Thorsen, ambassadør fra Hjørring.

Oplevelserne gjorde et stærkt indtryk på ambassadørerne, som har masser at fortælle om, når de kommer hjem.

“Det var hårdt at se fødende kvinder i det midlertidige føderum, men samtidig forstår jeg vigtigheden af at dele oplevelserne med Danmark,” siger Mette Ullits, ambassadør fra Herning.

De lokale glæder sig meget til at det nye sundhedscenter er færdigt om en måned.

Ingen kommentarer

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment