Child

Bilka mod sult

Skrevet af Lene Udbye Pedersen d. 04/03/2013

Det er to år og 13 millioner kroner siden Folkekirkens Nødhjælp og Bilka gik sammen om at bygge sundhedscentre i Malawi. Nu bliver samarbejdet udvidet med endnu et sundhedscenter og et ernæringsprojekt for nogle af verdens fattigste mennesker.

I dag er fire sundhedscentre snart i drift i Malawi, og nu bliver et femte sundhedscenter renoveret med pengene fra projektet ”Giv en livline til Malawi”, en indsamling, hvor Bilkas kunder, medarbejdere og leverandører har samlet over 13 millioner kroner ind.

Som noget helt nyt vil flere centre nu blive koblet på et nyt ernæringsprojekt, der skal hjælpe landbefolkningen i Malawi til at få en mere varieret kost. I alt vil Bilka i den kommende tid støtte otte sundhedscentre.

”Sundhed og sult hænger sammen. Hvis børn og voksne spiser varieret og nok, bliver de også sundere og stærkere”, siger Henriette Gejsing, som er ansvarlig for erhvervsrelationer i Folkekirkens Nødhjælp.

 

Kurser i havebrug

I Malawi er majsgrøden nsima den primære kost, og der er sjældent råd til kød og grøntsager, der kan supplere den ensidige kost. Det skal de nye projekter råde bod på.

Sundhedscentrene er i forvejen livline for mange tusinde mennesker, og centrene er i kontakt med landbefolkningen i store landområder i Malawi. Derfor skal personalet på sundhedscentrene uddannes og derefter undervise og vejlede småbørnsmødre, gravide og hiv-positive i at dyrke og tilberede ernæringsrige afgrøder.

Ernæringsprojekterne skal være helt konkrete for indbyggerne i de små landsbysamfund ude på landet. Her skal anlægges køkkenhaver og dyrkes vitaminrige grøntsager i mange farver. 

Hjælp til selvhjælp

Sundhedscentrene tilser hvert år tusindvis af børn, der er blevet skadet for livet pga. sult og fejlernæring, så forebyggende ernæringsprojekter er en naturlig udvidelse af sundhedscentrenes arbejde.

”Folkekirkens Nødhjælp har gode erfaringer med lokale ernæringsprojekter. De er lokalt forankrede og bæredygtige efter princippet om hjælp til selvhjælp. Rigtig mange mennesker vil få glæde af de nye projekter, som nu går i gang,” siger Henriette Gejsing.

2 Comments

Vi arbejder på et økologisk bæredygtigt sundhedscenter i Ghana og har gjort os tanker om at integrere ernæringsundervisning. Der er lavet udkast til hvordan sundheds/aktivitetscenteret skal se ud og derfor er vi glade for at høre at der tages lignende initiativer i Malawi og vil følge det med stor interesse.

Held og Lykke

Kommentar af Lars Hansen — 04/03/2013 @ 12:06

Kære Lars

Tak for din interesse. Jeres projekt i Ghana lyder spændende.

I lige måde.

Mange hilsner

Joanna, Folkekirkens Nødhjælp.

Kommentar af Joanna Hagstrøm — 25/04/2013 @ 09:08

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment