Child

Dagbog fra Bilka-ambassadørernes rejse til Malawi

Skrevet af Julie d. 09/05/2013

Lige nu er det første hold Bilka-medarbejdere i Malawi for at se de nye sundhedscentre, som de har været med til at realisere. Bilka har udpeget 20 medarbejdere som særlige “ambassadører” for projektet, som de fra start af har vist stor interesse for. De var både stolte og imponerede, da de i går besøgte det første sundhedscenter i Kanyama i det sydlige Malawi. 

 Joanna Hagstrøm skriver dagbog fra rejsen.

5. maj:

Vi ankommer til lufthavnen i Lilongwe. Luften er tung og tropisk. Der er den helt karakteristiske duft, man forbinder med troperne. Vi venter to timer i kø. fordi de har fået et nyt system, som de lige skal teste. Alle er enormt trætte, men heldigvis kommer vi igennem efter de to timer.

 Noget forsinkede kommer vi hjem til Folkekirkens Nødhjælps udstationerede medarbejder i Malawi, Cecilie Winther. Hun fortæller om, at arbejdet med sundhedscentret udgør tre dele: Både selve genopbygningen, men ligeså vigtigt er det at gøre de lokale i stand til selv at drive sundhedscentret videre frem. Samtidig er det politiske arbejde ekstremt vigtigt. 

De lokale takkede ambassadørerne for støtten og var glade for at få dem på besøg.

 

“Vi kan ikke blot bygge et sundhedscenter og så trække os tilbage. For os er er det afgørende, at lokalbefolkningen selv kan køre projektet videre, dvs. at projektet er bæredygtigt. Derfor gør vi meget ud af at få dem til at organisere sig og gøre krav på deres rettigheder,” forklarer hun.Bilka-ambassadørerne lytter opmærksomt og er meget imponerede over den måde, det hele foregår på.”Jeg havde aldrig overvejet de mange aspekter af udviklingsarbejde. Det handler ikke ”kun” om at bygge et godt sundhedscenter eller en skole, men om at gøre folk i stand til at gøre krav på deres rettigheder og ændre de love og politikker, som fastholder dem i fattigdom. Det synes jeg egentlig er en meget værdig tilgang til mennesker,” siger ambassadør Brian Nyeng Olesen.

6. maj:

Tidligt om morgenen tager vi mod Kanyama sundhedscenter.  Det er småkoldt og diset om morgenen, fuglene synger og luften er tropisk. Ambassadørerne er alle spændte på, hvad der venter dem. På vej dertil kører vi gennem forskellige landskaber – både golde tørre områder og landområder fyldt med mennesker og boder, som sælger tomater, græskar eller fisk langs vejene. 

Ambassadørerne blev vist på sundhedscentret og snakkede med nogle af patienterne.

Jorden er rød og der store baobabtræer, som lokalbefolkningen sidder i skygge under. Lige nu er græskar og baobab-frugterne i sæson, så dem ser man alle vegne i boderne. Når folk ser vores bil, så smiler de og vinker, og nogle børn løber efter bilen. Gadebørn og andre hjemløse ligger i vejkanten og sover. Mange laver bål i vejkanten – det er en måde at fange og brænde mus på, for at man så derefter kan spise dem.

Kanyama sundhedscenter ligger i smukke grønne omgivelser med bjerge i baggrunden. Bilka-ambassadørerne bliver taget varmt imod af personalet, som med det samme takker for støtten til
sundhedscentret, der åbnede i januar.

Ambassadørerne bliver vist rundt i de nye lokaler og er meget imponerede over den høje standard.

”Det er over al forventning det her. Lokalbefolkningens glæde er meget overvældende, og det er vildt at se, hvor flot det nye sundhedscenter er, og hvilken forskel det kommer til at gøre for området. Det er helt vildt det her,” siger Dan Sørensen fra Bilka i Viborg.

Sundhedscentret har bl.a. også et helt nyt fødeafsnit, og det var hårdt tiltrængt. Før kunne kvinder risikere at skulle føde om natten uden lys, elektricitet eller vand og sæbe. Mange af ambassadørerne får en klump i halsen, mens de står i den gamle fødestue, og har svært ved at forstå, at det har været dagligdag for de lokale kvinder.

Bagefter bliver de vist rundt i den nyde fødeafdeling, og kontrasten til den gamle er slående. Her er både rindende vand og elektricitet. De nye rum har nyt udstyr og er lyse og rene.

18-årige Aisha viser sin lille nyfødte søn frem. Han blev født på det nye fødeafsnit.


Ambassadørerne falder i snak med en ung kvinde, 18-årige Aisha Ibrahim, der netop har født en søn. Aisha fortæller, at hun følte sig sikker under sin fødsel på det nye fødeafsnit og smiler over, at alt gik uden komplikationer, og at hun nu sidder med sin lille søn i armene.

Der er kommet rigtig godt gang i sundhedscentret, der nu har omkring 30 patienter om dagen. Ambassadørerne er glade for at se, hvor godt det hele fungerer, og de kører fra Kanyama sundhedscenter fyldt af stolthed over det, de har været med til at realisere. De har i dag set, hvor stor en betydning det har haft for de lokale, og oplevelserne vil de alleammen bringe med sig tilbage til dagligdagen i Bilka.

Ingen kommentarer

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment