Child

3 år senere – et overblik

Skrevet af Emily Stavis d. 01/04/2016

3 år efter projektets start kan vi med glæde konstatere, at projektet har styrket sundhedssystemet i fattige og fjerntliggende områder i Malawi, hvor sundhedstilbuddene er ringe.

Fire ny-renoverede og fuldt operationelle centre er i fuld gang med at bidrage til lokalsamfundet. Det femte og sidste sundhedscenter står snart klar til brug. De fem sundhedscentre skal sikre kompetente sundhedstilbud til omkring 80.000 mennesker, der ellers ikke ville have adgang til livsnødvendig behandling af høj kvalitet.

Den nedslidte klinik (thembe før)Thembe

Thembe – april 2013 til december 2015

På Thembe er der siden centerets åbning født 561 børn. Sundhedscenteret kan prale af ikke at have haft et eneste dødsfald blandt hverken mødre eller spædbørn i forbindelse med fødslerne. Som noget nyt vil Thembe fra og med marts 2016 få en ambulance (se tidligere alternativ her). Det vil gøre en stor forskel for det fjerntliggende sundhedscenter, da patienter kan nå hurtigere frem til centeret eller – om nødvendigt – overføres til et større hospital.

Chiringa – juli 2013 til december 2015

På Chiringa er der siden centerets åbning født 622 børn uden et eneste dødsfald. Chiringa har ført kampagner i lokalområdet for at få kvinder til at benytte certificerede klinikker og sundhedspersonale, da det er risikabelt at føde med hjælp fra traditionelle jordemødre. Sundhedscenteret har tidligere haft succes med en kampagne for at involvere mænd i graviditetsforløbet.

Kanyama – juli 2013 til december 2015

På Kanyama er der født 1635 børn. Sundhedscenteret er populært i lokalsamfundet, og antallet af fødsler på centeret er stadig svagt stigende. Kanyama modtager mange unge førstegangsfødende. Risikoen for komplikationer, når helt unge piger skal føde, er større end for fuldvoksne kvinder (se tidligere indlæg om unge mødre). Men med de nye faciliteter er der blevet bedre muligheder for at hjælpe teenagemødrene. Desværre har der alligevel været 8 dødsfald blandt nyfødte. Det svarer til 4,9 dødsfald pr. 1000 fødsler, hvilket stadig er markant under landsgennemsnittet på 44 dødsfald pr. 1000 fødsler.

Lunjika førunge mødre

Lunjika – januar 2014 til december 2015

Der er født 521 børn på Lunjika. Der har været 2 tilfælde af spædbarnsdødelighed, hvilket svarer til 3,8 pr. 1000 fødsler. Ligesom Kanyama modtager centeret særligt mange unge førstegangsfødende, der har større risiko for komplikationer.

Centeret har for nylig modtaget hæder for sin fantastiske indsats i området fra Sundhedsministeriet i Malawi.

Siden september 2015 har sundhedscenteret ansat to nye sygeplejesker og en medicinsk assistent. Det har yderligere øget kvaliteten af centerets ydelser.

Msumbe

Msumbe sundhedscenter vil stå færdigt i slutningen af maj 2016. Når centeret står færdigt, har det – ud over forbedret vand- og elektricitetsforsyning – en nybygget og fuldt udstyret fødeafdeling, to ny personaleboliger, en bygning, hvor pårørende kan overnatte samt et renoveret og veludstyret ambulatorium. Det er der stort behov for, da det nærmeste hospital ligger 85 kilometer væk.

Ingen kommentarer

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment